ana sayfa tanıtım haberler mudanya 118 fotoğraflar tanışalım
**Mudanya'nın ilk ve tek internet gazetesi**
[ 11 Ağustos 2003]

::yazarlar::
Niyazi Menteş
Hakkı Ovatman
Yılmaz Sönmez
Akın Kazıklı
Konuk Yazarlar

::haberler::
ana sayfa
yerel haber

.::bulmaca::.

medya-turk.net / Bursa medya portali

mudanyaonline.net'te

Yolculuk

Akın KAZIKLI / Bursa'dan yazıyor
akazikli@web.de

Mutlu bir olaydan dolayı bu yazımı da gecikmeli olarak yazdım. Ata`m , yani torunum bugün (30 Temmuz) dünyaya geldi. Onun doğumunda bulunmak için İtalya`dan ekibim ile arabaya atlayıp geldik.

Yolculuğumuza yüklemeyi yaptığımız Clusone şehrinden başladık. Burası Alp dağları arasında harika bir şehir. Harikalığı, M.Ö 2000 senesinden beri yerleşim yeri olan bu şehrin eski ile ne alakası varsa korunmuş olması. Evler, sokaklar bizdeki gibi yıkılmamış, kapı kollarına kadar korunmaya çalışılmış.

Daha sonraki durağımız ise liman şehri Trieste idi. Burada TIR Gümrük Sahasına girdiğimde büyük bir şaşkınlık geçirdim. Burası çok büyük bir Türk TIR parkı gibi idi. Sağımızda, solumuzda yüzlerce, hatta bin kadar Türk TIR`ları vardı. Ben hayatımda bu kadar TIR´ı bir arada görmedim. Arada tek tür yabancı da vardı ama bu belli olmayacak derecede idi. Halbuki biz, Bergamo'da bir hafta TIR beklemek zorunda kalmıştık. Meğer Uluslararası müsaade evrakları (Dosvere diyorlar) bitmiş, olanlar da Feribot´´a binip Türkiye'ye gitmek için bekliyorlarmış.

Trieste`den Uçak bileti bulamayınca kendi otomobilimiz ile yola koyulduk. Savaş sonrası oluşan devletlerden önce Slovenya`ya girdik. Eski ile kıyasladığımda burasını bir hayli değişmiş buldum. AB ülkesi olmaya hızla yaklaşmışlar. Zaten eskiden de gelişmişlerdi ama çok şey artık AB standartlarına uydurulmuş. Hırvatistan`da durum ayni ama bir Slovenya olamamışlar.

Yugoslavya ise ayni Han . Yani hiç değişmemiş. Yine 4-5 saat kapıda bekledik. Bizi kalabalık var diye başka bir kapıya yönlendirdiler. Türklere özellikle eziyet ediyorlar. Giriş vizeleri 70 Euro'ya çıkarılmış. Tek değişiklik Belgrat - Niş otobanı fazlalaşmış. Lokantalar ve tuvaletler hala pis ve bakımsız. Ayni durum Bulgaristan'da da var ama orada bir hayli gelişme gözleniyor. Yani Yugoslavya'dan daha iyi durumdalar. Aslında Bulgaristan iyi idare edilse çok kısa bir zamanda toparlar. Öncelikle çok az bir nüfusu ama çok verimli bir toprağı var. Avrupa'nın narenciye ve sebze üretim merkezi olabilir.

Oradaki Türklerin bazı rahatsızlıkları var. Bu konuyu inceleyip bir başka bir yazımda ele alacağım ama kısa bahsedeyim.

Bazı sonradan Türkiye'ye göçenler hala Türk vatandaşlıklarını alamamışlar. Türkiye'de sigortasız işlerde çalışmak zorunda kalıyorlarmış. Çocukları okula gidiyormuş ama 3 ayda bir Bulgaristan gitmek zorunda kalıyorlarmış. Ayrıca orada yaşayanlar hiçbir şekilde Türk pasaportu alamıyorlarmış.

Aslında biz tüm Bulgaristan'da, Irak'ta vb. yaşayan soydaşlarımıza Pasaport versek bizim lehimizde olur. Oradaki gücümüzü daha kolay görme imkanına sahip oluruz diye düşünüyorum ama Dış İşleri Bakanlığımızın neden böyle davrandığını ve diğer sebepleri de öncelikle incelemem lazım.

Velhasıl yorucu bir yolculuk sonrası mutlu bir sonuca ulaştık.

Sevgili torunum ATA: Problemlerle dolu ülkemize ve dünyamıza hoşgeldin. İnşaallah sana daha iyi bir gelecek yaratabiliriz. Şansın ve mutluluğun bol olsun.


Yazılardaki, düşünce, kanaat ve görüş yazarına aittir
Her Çarşamba güncellenir.
...Yazarımızın, eski yazılarına ulaşmak için...
Akın KAZIKLI'ya ulaşmak için :
akazikli@web.de
Copyright, www.mudanyaonline.net 2000-2003