Röportajwww.mudanyaonline.net

  ANA SAYFA
  YEREL HABER
  KÜLTÜR SANAT
  SOHBET












Bu röportaj, mudanyaonline.net sitesi
adına Yavuz Gerçekçi tarafından yapılmıştır.

Neredeyim?   mudanyaonline>Mudanya Life>Röportaj>Hasan Aktürk

1

 
[BÖLÜM 1]  [BÖLÜM 2]  [BÖLÜM 3]     16 Ekim 2000 Pazartesi

          AKDENİZ İKLİMİNİN HAKİM OLDUĞU
        
SICAK YER: MUDANYA

Sakin ve huzurlu ortamıyla, denizle barışık insanıyla sıradanlığı aşmış şirin bir ilçe olan Mudanya’da da her yerde olduğu gibi, sorunlar bitmek bilmiyor...

Mudanya’nın sorunlarını göğüsleyen, çözüme kavuşturmak için hızlı bir tempoyla çalışan, 18 Nisan seçimlerinde Demokratik Sol Partiden Belediye Başkanlığı’na Mudanya Belediye Başkanı
Hasan Aktürkseçilen Hasan Aktürk, şu ana kadar yapılan tüm çalışmaların proje aşamasına getirdiğini belirtirken, “Mudanya’nın 5.7 trilyon liralık dev yatırımı olan kanalizasyonun hayata geçirildiğini, söyledi.

Mudanya Belediye Başkanı Hasan Aktürk, Mudanya’nın ilk ve tek portal sitesi olmak özelliğine sahip, mudanyaonline.net adına yöneltilen soruları hoş bir sohbet ortamında içtenlikle yanıtladı.

Başkan Aktürk’le yaptığımız bu dev röportajda, Doğalgaz Mudanya’ya ne zaman geliyor?, su borcuna karşılık neden gayrimenkullerin takasına başvuruldu? İmralı irtibat büro amirliği ne zaman kaldırılıyor? 18 Nisan 1999’dan bu yana Mudanya neler kazandı? Gibi soruların cevaplarını 3 gün boyunca mudanyaonline.net’i takip ederek okuyabilirsiniz.

İşte, Mudanya Belediye Başkanı Hasan Aktürk’e yöneltilen sorular ve cevapların ilk bölümü...

______________________________________________________________

---- Sayın Hasan Aktürk, sizce Mudanya nasıl bir yer?

Bana göre Mudanya, Akdeniz ikliminin hakim olduğu, insanlarında böyle Akdeniz iklimine benzer ılıklıkta bir toplumun oluşturduğu, daha uzun ama görüntüsü { Uzunyalı sahilleri }
Mudanya'nın kardeşleri sahil turunda
(Almanya'nın Ansbach eyaleti)itibariyle bakımlı bir şehir havasını veren, birazda büyük binalar nedeniyle yazlık konumunun dışına çıkmış gibi görüntü arz eden, İstanbul’la, Bursa’yla günlük , sağlıklı ulaşımı bulunan, hava ve suyu itibariyle, konumu itibariyle olumlu özelliklerin avantajları bulunan küçük bir ilçedir.


---- Peki Başkanım. 18 Nisan 1999 tarihinden bu yana, ilçemiz Mudanya için neler yaptınız, neler kazandırdınız? Bundan sonra yapacaklarınız ile birlikte yaptıklarınızı kısaca anlatır mısınız?

18 Nisan’dan itibaren Belediye Başkanlığı görevine başlamamız nedeniyle yapmış olduğumuz zaten bir seçim bildirgemiz vardı. Arkadaşlarımızla beraber bu bildirgede, seçim açıklamalarında  vermiş olduğumuz taahhütleri yerine getirmeye çalışacağımızın beyanını halka duyurmuştuk. Bugüne kadar da yapmaya çalıştığımız şeyler genelde, bu seçim bildirgesine uyumlu şekilde sürüyor. Takdir edersiniz ki, belediyecilikte bazen bu seçim bildirgesinin içinde de bulunmayanlar var. Günlük veya uzun vadeli yeni bazı olgularda ortaya çıkabiliyor. Bunları da yerine getirmek gerekiyor. Çünkü düşünülmeyen bir çok nokta aniden gelişmeler nedeniyle, şehirin konumu nedeniyle, Türkiye’nin genel ekonomik yapısı nedeniyle ve şehirin ihtiyaçları nedeniyle ortaya çıkabiliyor. Bunlar daha önce görülebilen var olabilen şeyler değildir. Tabi ki bunları da gidermek lazım.

Bu nedenle seçime giderken, genelde diğer adaylarımızda mevcut programlarını 2 yönlü yapmışlardı. Bu programlardan bir bölümü büyük yatırımları gerçekleştirebilecek, bu küçük ilçemiz için mega proje diyebileceğimiz konular, bir diğer kısmı ise günlük sayılabilecek hizmetler ve küçük bedellerle şehrin ihtiyaçlarını karşılayabilecek konulardır.

“1 trilyon 750 milyar keşif bedelli şehir içi su şebekesi”

Bizim için mega proje olarak adlandırılabilecek büyük ölçekli olabilecek yatırımların başında Mudanya’nın sahil ilçesi olabilmesi için kanalizasyon sisteminin ve arıtmanın gerçekleşmesiydi. Bu ise 5 Nisan 2000 tarihinde 5 trilyon 900 milyar liraya ihale Yeni Mahalle Adatepe caddesinde
başlayan kanalizasyon inşaatı
Mudanya içerisine girmeye başladıedilerek geçtiğimiz ay içerisinde Adatepe mevkiinde temeli atılmış ve şu anda Ömerbey mahallesine kadar inşaat çalışmaları kısa sürede hızla gelmiştir. İkinci diğer önemli projemiz ise, şehir içi su şebekesinin yıllardır yenilenmemesi nedeniyle bu şebekenin yenilenmesiydi. Bu mega projemiz olan şehir içi su şebekemizi programa aldırıp, mevcut proje çizimide bitmiş durumdadır. İller Bankasına ihale edilmesi için yetki verdik ve en geç 12 ay içerisinde 1 trilyon 750 milyar lira keşif bedelli ihale edilmek suretiyle devreye girecek.

“ilçede TRAFİK başlı başına bir sorun”

Mudanya’nın çok önemli yine mega projesi denilebilecek, çok parayla halledilebilecek trafik sorunu vardı. Çünkü Mudanya’nın yolları bugünkü trafiği taşıyabilecek durumda değil. Özellikle Pazar günleri Mudanya’da trafiğin bir kenetlenme haline dönüşen durumunu yaşıyoruz. Hem otopark konusunda, hem yollar konusunda bir projelendirmemiz var. Birincisi çevre yolu diyebileceğimiz By-Pass yolumuzun bu kış sonuna kadar tamamlanması için uğraşıyoruz. Belli gelişmeler şu ana kadar oluştu. İkincisi ise hal bölgesi dediğimiz yerde, bir katlı otopark ve iş merkezi veya alışveriş merkezi diyebileceğimiz projedir. Bu projenin de avam proje olarak şu anda bitmiş durumda, tatbikat projeleri hazırlanıyor.

Kreş ve ana okulu olarak bir eğitim üniteleri ve sivil örgütleri için futbol sahasının yanında 980 metre civarında yeni bir arazimizin bir kısmını satın aldık. Avan projesi bitti, bütün bunlar Uludağ Üniversitesi’nce hazırlanıyor, tatbikat projeleri ise başladı.

Bunlar kısmen rahatlatabilecek olaylar. Bizim aslında düşündüğümüz olaylar içerisinde, dolgu alanını genişletmek suretiyle, oradan ikinci bir paralel yol geçirme olayı vardı. Deprem sonrası dolgu alanlarına pek sıcak bakılmıyor. Tabi ki çok iyi araştırma yapmamız gerekiyor. İskelelere de zarar vermemiz lazım. Araştırmalar sonucunda dolgunun yapılabileceği inancı doğarsa bunu yapmaya çalışacağız.

Halen Geçit’e doğru devam eden Bursa metro projesini en başından beri ele almıştık. Bizim ele alışımız, Geçit sonrası eski tren istasyon yollarının değerlendirerek nostaljik bir treni daha çok düşünmüştük. Son gelişmeler başarılmasının güç olduğunu gösterdiği için aylar evvelinden beri Büyükşehir Belediyemizle yaptığımız gelişmelerdir ki, onların meclis kararları da var, şu anda programlarına aldılar. Şu anda da Bursa’da Alman heyet Mudanya metro hattının etütlerini yapıyor. Çünkü aynı heyet şu anda Bilecik üzerinden gelecek ve Bandırma’ya gidecek demir yolunun Bursa’da ana istasyonu olarak Geçit köprüsünün Mudanya tarafını belirlemiş durumda. Metromuzda oraya kadar gelecek, yani Metronunda ana istasyonu olacak orası. Ve oradan Mudanya’ya kadar olan diğer kısmı için şu anda etütler devam ediyor. Bu büyük mega proje ise, daha çok Mudanya’nın ileri yıllarındaki geleceği üzerinde etkili olacak.

İskele meydanında bulunan
yunus heykeli---- İskele meydanında yapılacak düzenlemeler hakkında bilgi alabilir miyiz?

            İskelenin, Montania otel ve Hükümet Konağı’na kadar olan bölgedeki çevre düzenlemesi projesi Ekim ayı sonunda büyük ihtimalle başlayacak. Avan projeleri bitmiş, tatbikat projeleri devam ediyor. Meydanın ortasında, Mudanya’nın tarihi, eski otantik özelliği olan saati olacak. Orada bulunan yunuslar ise, Uludağ Üniversitesinin projesinde başka bir yerde değerlendirilecek.

______________________________________________________________

[BÖLÜM 1]  [BÖLÜM 2]  [BÖLÜM 3]    




 

 

 

 

 

 

 

  ANA SAYFA     TANITIM    HABERLER     MUDANYA LIFE     KÜLTÜR & SANAT   
  İNTERNET & BİLGİSAYAR    LİNKLER    SOHBET ODASI    TANIŞMA FORMU

Bu sitede yer alan, yazılar ve görsel metaryaller
MUDANYA ONLINE’nın izni olmaksızın kullanılamaz ©
Copyright,
www.mudanyaonline.net 2000©