Röportajwww.mudanyaonline.net

  ANA SAYFA
  YEREL HABER
  KÜLTÜR SANAT
  SOHBET












Bu röportaj, mudanyaonline.net sitesi
adına Yavuz Gerçekçi tarafından yapılmıştır.

Neredeyim?   mudanyaonline>Mudanya Life>Röportaj>Hasan Aktürk

2

 
[BÖLÜM 1]  [BÖLÜM 2]  [BÖLÜM 3]     16 Ekim 2000 Pazartesi

          YEREL İDARELERİN
YETKİLERİ HEP DARALTILMIŞ”

Belediyelerin yürüttüğü rutin işler hizmetler, genel olarak bakıldığında son zamanlarda yerine getirilemezken, bunların yarattığı bir takım sorunlarda bu işlerin yapılmasını yavaşlatır...

Metin Kutusu:  
Mudanya Belediye Başkanı Hasan Aktürk
Türkiye’deki yerel idareleri değerlendirilen Mudanya Belediye Başkanı Hasan Aktürk, genel ekonomik yapıya paralel olarak belediyelerin maddi bakımdan zayıf düştüğü görülmekte olduğunu söylerken, “Buski’ye olan su borcuna karşılık gayri menkullerin takasına neden başvuruldu?” sorusunu yönelttiğimizde ise Aktürk, “parasal konulardaki sıkıntıların en önemli noktası, hizmet türü ve gelen paradır”, dedi.

İşte, dev röportajın ikinci bölümü...

______________________________________________________________

---- Sayın Aktürk, 21. yüzyılın eşiğine geldiğimiz şu günlerde bir çok belediye belli başlı sorunlar yaşıyor. Yerel hizmetler adeta durmuş vaziyette. Rutin işler olarak nitelendirilen asfalt, kanalizasyon, su, temizlik, gibi hizmetler dahi bir çok belediye tarafından yerine getirilemiyor. Sizce bu durum neden kaynaklanıyor?

Türkiye’de yerel idareleri genelde değerlendirdiğinizde, Türkiye’nin genel ekonomik yapısına paralel olarak belediyelerin, maddi bakımdan zayıf düştüğünü görüyoruz. Belediyelerimin bir de yetki ve sorumlulukları itibariyle zayıf düştükleri ortada. Atatürk, zamanında 1580 sayılı yasa çıkarmış. Bu yasada Fransa’daki belediyeciliği öngören tarzda çıkarılmış bir yasa. Bu 1580 sayılı yasa, benim incelediğim kadarıyla, devamlı kırpılmak suretiyle yerel idarelerin yetki ve sorumlulukları hep daraltılmış. 1989’da Mudanya Belediye Başkanlığından ayrıldım, 10 yıl sonra bu göreve geri geldiğimde çok sayıda yetkinin makaslandığını gördüm.

Bu işin içinde 1) maddi güç olmak, 2) bu maddi gücü yerinde planlı programlı sergileyecek belediye gücü olmalı. Bu gücüde yasalardan, yönetmeliklerden ve elindeki kadrolardan alır. Bu yetki olmayınca, maddi imkanlar da yeterli olmayınca, hem yatırım konusunda, hem de onların yerine getirilecek eleman konusunda belediyeler zayıf düşmüş durumda. Tüm bunları ele aldığımızda, belediyelerin bu imkanlarla yapmış oldukları fevkalâde başarılı hizmetler olduğuna inanıyorum.

“Doğalgaz’ın Mudanya’ya gelebilmesi için 2 alternatif var..!”

---- Peki, tekrar Mudanya’mıza dönecek olursak, doğalgaz Mudanya’ya ne zaman geliyor?

Mudanya’nın doğalgaza kavuşması konusundaki yaptığımız çalışmaların sonunda anladığımız olay şudur ki, Mudanya’nın doğalgaza kavuşabilmesi için mutlaka birinci çözüm, Mudanya’nın Büyükşehir Belediyesi sınırlarına girmesi gerekiyor. O zaman buradaki mevcut yapılacak olan doğalgaz şebekesinin Bursa Büyükşehir’in aldığı mücavir alanına giriyor..

İkinci çözüm şekli olarak Mudanya Belediyesi kendi kuracağı bir şirketle bu işi yapmasıdır. Ama şu anda Bakanlar Kurulu kesinlikle ilçe konumundaki yerlere şirket kurma yetkisi vermediği gibi, nüfusu az olan illere de vermiyor. Bu nedenle bizim kendimizin şirket kurarak başarmak mümkün olmadığı için Bursa Büyükşehir Belediyesinin kurmuş olduğu Bur-Gaz şirketine küçük ortaklıkla girmek üzere anlaştık. Bakanlıktan onay almak üzere işlemlerimiz yapıldı. Onay geldiği taktirde, şirket konumuna girebilmeyi bu şekilde halletmiş olacağız.

Mevcut doğalgazımız, Tepedevrent mevkiine kadar gelmiş durumda. Oradaki villalarımızda doğalgaz var.  Arada 10 km’lik bir güzergahımız var. Bu güzergâhıda en kısa zamanda telafi edeceğiz

 

“göreve geldiğimizde ilk 3 ay, parayı düzenli ödedik...”

---- Sayın Başkan, Buski’ye olan su borcuna karşılık gayri menkullerin takasına neden başvuruldu? Halktan alınan su paraları nereye gitti?

Belediye olarak aylık ortalama Buski’den aldığımız suyun tutarı 70 milyar lira. Bizim tahsil edebildiğimiz miktar ise 30-35 milyar lira arasında değişiyor.  Yani suda %70’ini tahsil edebiliyoruz ve geriye kalan %30’luk dilim ise devamlı alım noktasında duruyor. Birinin suyunu kesiyorsunuz, parayı alıyorsunuz, diğeri ödemiyor. Bu %30, bizim elimizde hep eksik para.

Göreve geldiğimizde ilk 3 ay düzenli olarak su parasını ödedik. Ama ödediğimiz para belli, belki 50-60 milyar liraya ödeyebildik. Peki, belediyeye İller Bankasından gelen paradan ayırıpta borcumuzu ödemez miydik? Mudanya Belediyesi 19 bin nüfusa göre ayda 20-25 milyar lira yardım alıyor. Fakat ilçemiz yazın 100 bin nüfusa hizmet veriyor. İşte sıkıntı da bu noktada başlıyor. Çünkü geçmişteki arkadaşlarımız buna göre personel oluşturmuşlar. Personel ücretleri de ayda 90 milyar lira, cari giderimiz ise 60 milyar Metin Kutusu:  
Tarihi Pratik Kız Sanat Okulu
lira.

Personel ücretlerinin yanında, suyun arzındaki meydana gelen brüt fark, tahsilat olayındaki %20-30 açık ki, bu her belediyede var. Parasal konulardaki sıkıntıların en önemli noktası, hizmet türü ve gelen paradır.

Pratik Kız Sanat Okulumuzu vermeye karar vermemizin nedenine gelince, aslında biz orayı verme taraftarı değildik. Fakat, burası Tarihi Kentler Birliği’nin merkezi yapılacak. Hem de hakiki değeriyle yaklaşık 1 trilyon civarındaki bir bedelle Büyükşehire vereceğiz. Pratik Kız Sanat Okulu’nu vermekle, borcumuzu ödemenin yanında, Mudanya’dan bir varlığımız taşınıp gitmediği gibi Mudanya’ya bir hareketlilik getirecek. Büyükşehir Belediye Başkanımızın konuyu bu kadar hassasiyetle düşünmesi ve ilçemizin konumunu düşünmesinden dolayı kendisine teşekkür ederiz.

______________________________________________________________

[BÖLÜM 1]  [BÖLÜM 2]  [BÖLÜM 3]    


 

 

 

 

 

 

 

  ANA SAYFA     TANITIM    HABERLER     MUDANYA LIFE     KÜLTÜR & SANAT   
  İNTERNET & BİLGİSAYAR    LİNKLER    SOHBET ODASI    TANIŞMA FORMU

Bu sitede yer alan, yazılar ve görsel metaryaller
MUDANYA ONLINE’nın izni olmaksızın kullanılamaz ©
Copyright,
www.mudanyaonline.net 2000©